Paella husman + veg
PAELLA VEG + HUSMAN (Färdknäppen + Ingrid)
|
Veg 8 portioner 1 plåt |
Husman 20 portioner 2 plåtar |
Husman 30 portioner 3 plåtar |
Summa |
Gul lök |
1-2 |
2-3 |
3-4 |
|
Lagerblad |
2 |
4 |
6 |
|
Ris, långkornigt, parboiled) |
7 dl |
14 dl |
21 dl |
|
Buljongpulver |
Ca 2-3 msk |
Ca 4-6 msk |
6-8 msk |
|
Kokbuljong (beror på vilket ris) |
1,4 l |
2,8 l |
4,2 l |
|
Vitlöksklyftor |
4 |
6 |
|
|
Ärtor |
2-3 dl |
1 l |
1,5 l |
|
Saffran |
2 pkt |
3-4 pkt |
4-6 pkt |
|
Paprika blandade färger |
2 st |
5 st |
7-8 st |
|
Salt |
x |
x |
x |
|
Örtsalt |
x |
x |
x |
|
Gul lök |
1-2 st |
4 st |
6 st |
|
Rapsolja |
x |
x |
x |
|
Sambal, tabasco |
x |
x |
x |
|
Kyckling à 1kg |
|
3-4 st |
5-6 st |
|
Räkor, frysta rensade |
|
350 g |
500-600 g |
|
Musslor, vikt utan spad |
|
1 kg |
1,5 kg |
|
Sockerärtor (ev haricots verts) |
1 litet pkt |
|
|
|
Minimajs fryst |
1 litet pkt |
|
|
|
Cocktailtomater |
1 ask |
|
|
|
Svart oliver urkärnade |
2 dl |
|
|
|
Champinjoner |
1-2 hg |
|
|
|
Brysselkål |
1 litet pkt |
|
|
|
Spiskummin hel |
X |
|
|
|
Kålrabbi, squash, aubergine |
Ev. |
|
|
|
Kryddad korv |
|
Ev. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beställ grillad kyckling på Konsum, samma kvalitet som vi har annars. Alternativt stek själv, helst dagen innan.
Beroende på ris: Skölj riset. Blötlägg det vid behov över natten i kokvätskan (se nedan).
Blanda till kokbuljongen. Viktigt med stark smak fr.a. på vegetariska (därför mer saffran).
Veg: vatten, ev vin, buljongpulver, saffran, andra kryddor, salt. Ev spad från grönsaksburkar. Hel spiskummin som rostats i torr stekpanna.
Husman: ev steksky, hönsbuljong, ev burkspad musslor, grönsaker, saffran, andra kryddor, salt.
Skala och hacka löken i lämplig matberedare.
Skala och hacka vitlöken.
Stöt saffran i mortel. Skölj ur med kokvatten för att få med allt.
Fräs löken på stekbordet, tillsätt saffran.
Lägg rätt mängd ris på plåtarna. Häll på rätt mängd kokbuljong.
Fördela lökblandningen i plåtarna.
Sätt in kantinen i ugnen på program Ånga. När ånga syns på glasrutan, sätt tiduret på 25 minuter. Beroende på vilken sorts ris kan koktiden bli mycket längre, 45-60 minuter. – Hit kan paellan göras i ordning i förväg.
Husman:
Tina räkor och musslor.
Dela den stekta kycklingen i mindre bitar och ta bort benen.
Fördela kycklingbitarna på plåtarna och blanda. Smaksätt med salt, peppar, örtsalt.
Veg:
Dela champinjonerna, fräs dem.
Dela majs, brysselkål, övriga grönsaker efter smak. Fräs dem gärna.
Dela gärna oliverna och tomaterna i halvor.
Fördela dem på plåtarna och blanda. Smaksätt med salt, peppar, örtsalt.
Cirka 17.30: Sätt ugnen på Hetluft Ånga 175 grader. När lampan slocknat, sätt tiden på 10-15 minuter och värm plåtarna.
Husman: Blanda i räkor och musslor strax före serveringen, i rykande het paella.
Servera med sambal och tabasco.