Paella husman + veg

29.09.2013 22:56

 PAELLA  VEG + HUSMAN (Färdknäppen + Ingrid)

 

 

Veg 8 portioner

1 plåt

Husman 20 portioner

2 plåtar

Husman 30 portioner

3 plåtar

Summa

Gul lök

1-2

2-3

3-4

 

Lagerblad

2

4

6

 

Ris, långkornigt, parboiled)

7 dl

14 dl

21 dl

 

Buljongpulver

Ca 2-3 msk

Ca 4-6 msk

6-8 msk

 

Kokbuljong (beror på vilket ris)

1,4 l

2,8 l

4,2 l

 

Vitlöksklyftor

4

6

 

 

Ärtor

2-3 dl

1 l

1,5 l

 

Saffran

2 pkt

3-4 pkt

4-6 pkt

 

Paprika blandade färger

2 st

5 st

7-8 st

 

Salt

x

x

x

 

Örtsalt

x

x

x

 

Gul lök

1-2 st

4 st

6 st

 

Rapsolja

x

x

x

 

Sambal, tabasco

x

x

x

 

Kyckling à 1kg

 

3-4 st

5-6 st

 

Räkor, frysta rensade

 

350 g

500-600 g

 

Musslor, vikt utan spad

 

1 kg

1,5 kg

 

Sockerärtor (ev haricots verts)

1 litet pkt

 

 

 

Minimajs fryst

1 litet pkt

 

 

 

Cocktailtomater

1 ask

 

 

 

Svart oliver urkärnade

2 dl

 

 

 

Champinjoner

1-2 hg

 

 

 

Brysselkål

1 litet pkt

 

 

 

Spiskummin hel

X

 

 

 

Kålrabbi, squash, aubergine

Ev.

 

 

 

Kryddad korv

 

Ev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beställ grillad kyckling på Konsum, samma kvalitet som vi har annars. Alternativt stek själv, helst dagen innan.

 

Beroende på ris: Skölj riset. Blötlägg det vid behov över natten i kokvätskan (se nedan).

 

Blanda till kokbuljongen. Viktigt med stark smak fr.a. på vegetariska (därför mer saffran).

Veg: vatten, ev vin, buljongpulver, saffran, andra kryddor, salt. Ev spad från grönsaksburkar. Hel spiskummin som rostats i torr stekpanna.

Husman: ev steksky, hönsbuljong, ev burkspad musslor, grönsaker, saffran, andra kryddor, salt.

 

Skala och hacka löken i lämplig matberedare.

Skala och hacka vitlöken.

Stöt saffran i mortel. Skölj ur med kokvatten för att få med allt.

Fräs löken på stekbordet, tillsätt saffran.

 

Lägg rätt mängd ris på plåtarna. Häll på rätt mängd kokbuljong.

Fördela lökblandningen i plåtarna. 

Sätt in kantinen i ugnen på program Ånga. När ånga syns på glasrutan, sätt tiduret på 25 minuter. Beroende på vilken sorts ris kan koktiden bli mycket längre, 45-60 minuter. – Hit kan paellan göras i ordning i förväg.

 

Husman:

Tina räkor och musslor.

Dela den stekta kycklingen i mindre bitar och ta bort benen.

Fördela kycklingbitarna på plåtarna och blanda. Smaksätt med salt, peppar, örtsalt.

 

Veg:

Dela champinjonerna, fräs dem.

Dela majs, brysselkål, övriga grönsaker efter smak. Fräs dem gärna.

Dela gärna oliverna och tomaterna i halvor.

Fördela dem på plåtarna och blanda. Smaksätt med salt, peppar, örtsalt.

 

Cirka 17.30: Sätt ugnen på Hetluft Ånga 175 grader. När lampan slocknat, sätt tiden på 10-15 minuter och värm plåtarna.

 

Husman: Blanda i räkor och musslor strax före serveringen, i rykande het paella.

 

Servera med sambal och tabasco.